Clay Fields
Location: Suffolk
Date: 2006 - 2010
Client: Orwell Housing Association
A 2006 RIBA competition winning proposal for Clay Fields in Elmswell, Suffolk. The competition was a response to the lack of affordable housing for local people in a rapidly-growing commuter belt. The brief demanded high quality, low carbon homes where sustainable measures were integral to the design strategy.

Four terraces were carefully positioned in distinctive groups staggered around four communal green spaces that can be used by both the residents and the neighbouring community: a low-maintenance wildflower meadow, an apple orchard, allotments and a kick-around area. This mix of landscape characters is overlaid with a series of swales, which provide natural drainage to the site.
Awards:
Housing Design Award 2007, RIBA Award 2009, Housing Design Future Proof Award 2009, Stirling Prize Mid-list 2009
Credits:
Architect: Riches Hawley Mikhail
Structural Engineer: BTA Structural
Civil Engineer: Scott Taylor
M&E Engineer: Inviron
Sustainability Engineer: Buro Happold
Quanity Surveyor: Hyams and Partners
Main Contractor: Seamans and Sons
Landscape Contractor: Proscape

Photography: © Sarah Blee and J & L Gibbons