Bushey Cemetery
Location: Bushey, Hertfordshire
Date: 2011 - 2017
Client: United Synagogue
New Bushey Cemetery forms an extension to the existing Jewish Cemetery burial grounds in Bushey, North-west London. The 8ha. site is located within Green Belt and as such required a sensitive approach to the integration of new prayer halls, mortuary, car park and burial space into the gently undulating landscape of the Northern Thames Basin. The cemetery buildings were positioned in the lowest corner of the site, maintaining open views across the site to the arable fields beyond.
The new cemetery landscape uses sustainable drainage systems, collecting surface water run-off from the highly impermeable London Clay soils and attenuating in a series of interconnecting swales and ponds. The waterbody edges merge into the landscape with marginal aquatics, reed beds and specimen willow trees. Elsewhere the planting palette uses robust, native species adapted to the heavy soil conditions. The car park is designed to recede into the background with reinforced turf parking bays and partitioned with swathes of meadow. In time, the new hedgerows and woodland blocks surrounding the car park will grow to create a woodland setting.
The site is bisected with a row of existing significant specimen Oak trees. This feature is replicated in new staggered oak avenues, radiating from the Prayer Halls along the main circulation paths, and maintains an important linear ecological route when burial plots begin to occupy the fields in the future.
Credits:
Architect: Waugh Thistleton Architects
Structural & Civil Engineer: Elliott Wood Partnership
M&E Engineer: P3r Engineers
Quantity Surveyor: Deacon & Jones
Planning Consultant: Dalton Warner Davis
Arboricultural Consultant: Crown Consultants
Ecology Consultant: The Ecology Consultancy
Soil Consultant: Tim O’Hare Associates
Main Contractor: Buxton Building Contractors
Soft Landscape: Blakedown Landscapes / Dixons Landscapes