Bourne Hill
Location: Salisbury, Wiltshire
Date: 2004 - 2010
Client: Wiltshire Council
The scheme brought together under one roof all the office based activities of Salisbury District Council (now Wiltshire Council) onto one site, comprising the restoration of the grade II* listed Council House, removal of a number of low quality buildings and a Victorian extension, and the construction of a new building connected to the Council House. Planning constraints, heritage, archaeological features, environmental impact and sustainability were key considerations. The landscape brings together the geometry of the new building with the texture and history of the landscape context.
Awards:
2011 RIBA Award, 2011 British Council for Offices Award, 2010 Salisbury Civic Society Award
The landscape scheme is sensitive to the historic context and provides a setting for the listed building and structures on partly reclaimed land, previously built over. Site circulation and accessibility was to be rationalised and adapted to the new building and pathways in the wider landscape.

The garden was developed in consultation with the local community, through a series of workshops that helped to secure planning permission and support for the project
Credits:
Architect: Stanton Williams
Conservation Architect: Rodney Melville and Partners
Structural Engineer: Adams Kara Taylor
Civil Engineer: Adams Kara Taylor
Services Engineer: Max Fordham
Cost Consultant: Gardiner and Theobald
Arboricultural Consultants: CBA Trees
Soil consultant: Tim O'Hare Associates
Main Contractor: Morgan Sindall
Stone Work: Szerelmey
Landscape Contractor: Horseshoe

Photography: © Sarah Blee and J & L Gibbons