Poulton Gorse and Poulton Priory
Location: Gloucestershire
Date: 2003 - 2011
Client: Private
J & L Gibbons developed the landscape masterplan for a new 70 Ha country estate in close collaboration with Stanton Williams proposals for Poulton Gorse House, which was was granted planning permission in 2003 and was one of the last to win approval within the context of PPG7.

The design emerged from an understanding of the landscape, ecological and arboricultural resource, and a detailed visual assessment. The proposals will visually contribute to the landscape of the area from surrounding public rights of way. Framed views of the house from the south-west will be most prominent, although framed by new and existing woodland.

The scheme progresses from land to building, connecting architectural volumes with blocks of existing and future woodland. The articulation of the fenestration relates to views through and over the landscape with walls and hedges related in their alignment. The key feature onto which the house is attached is a one kilometre oak avenue that strikes a strong east west alignment along the ridge line. The avenue provides an impressive geometry to the landscape, incorporating the alignment for the entry drive which extends as a grassy ride into the wider estate. The house and lodge do not terminate the avenue, instead the linear geometry of the buildings and garden walls attaches itself to the avenue alignment. A gravel forecourt is located as the woodland pulls away from the north elevation allowing light and air to circulate between the house and high-forest structure.
Credits:
Architect: Stanton Williams
Structural Engineer: Webb Yates
Civil Engineer: Webb Yates
Services Engineer: JDP
Cost Consultant: Edwards Partnership
Project Manager: Edwards Partnership
Landscape manager: Land Management Services

Photography: © Sarah Blee and J & L Gibbons